Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αυστηρή φοροτιμωρία για τους τρίτεκνους, ανεξαρτήτως εισοδήματος


Αυστηρή φοροτιμωρία για τους τρίτεκνους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά και ευρύτερα για φορολογουμένους οι οποίοι δεν βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης επιφυλάσσουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου που δικαιούνται σήμερα όσοι έχουν παιδιά, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα.
Ο λογαριασμός του φορολογικού «Ηρώδη» φτάνει να είναι εξοντωτικός ακόμη και για νοικοκυριά με μικρομεσαία εισοδήματα που έκαναν το... φορολογικό ατόπημα να αποκτήσουν περισσότερα από δύο παιδιά.
Τα «ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τον λογαριασμό των αλλαγών στο αφορολόγητο και στα επιδόματα που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά, από τον οποίο προκύπτει αβίαστα η τιμωρία των τριτέκνων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φορολογουμένου με τρία παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ. Εφέτος οφείλει φόρο εισοδήματος 540 ευρώ, μετά τις αλλαγές ο φόρος αυξάνεται σε 1.200 ευρώ. Η επιβάρυνση μόνο από τις αλλαγές στην κλίμακα και την κατάργηση του αφορολογήτου φέρνουν για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο επιβαρύνσεις 660 ευρώ. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στα επιδόματα. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος δικαιούται σήμερα ετήσιο επίδομα τέκνων 1.584 ευρώ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές δικαιούται επίδομα 1.040 ευρώ ή 544 ευρώ λιγότερα. Ετσι η συνολική επιβάρυνση φτάνει τα 1.204 ευρώ.
Για τους τρίτεκνους οι επιβαρύνσεις είναι σαρωτικές ακόμη και στα εισοδηματικά κλιμάκια που μάλλον δεν επιτρέπουν ούτε σκέψη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για παράδειγμα, οικογένεια με τρία παιδιά, όπου η σύζυγος είναι άνεργη και ο σύζυγος εισφέρει οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ, ενώ μέχρι εφέτος δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρου και ελάμβανε επίδομα 1.584 ευρώ, μετά τις αλλαγές το επίδομα ψαλιδίζεται στα 1.560 ευρώ και επιβάλλεται και φόρος 150 ευρώ, με αποτέλεσμα επιβάρυνση του νοικοκυριού με 174 ευρώ.

ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα για τους πολύτεκνους. Στα εισοδηματικά κλιμάκια που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά προκύπτει όφελος έως 48 ευρώ τον χρόνο αν έχει εισοδήματα έως 9.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω αρχίζουν καταλυτικές επιβαρύνσεις που φτάνουν, για παράδειγμα, τα 1.872 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι προφανές ότι η επιβάρυνση των 1.872 ευρώ ισοδυναμεί με το να χάνει σχεδόν ενάμιση μισθό.  
Επιβαρύνεις υπάρχουν όμως ακόμη και στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτουν και ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000-25.000 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις προκύπτουν καθώς το νέο επίδομα που έρχεται να αντικαταστήσει το επίδομα τριτέκνων ή πολυτέκνων χορηγείται πλέον και σε οικογένειες με ένα ή και δύο παιδιά.
Ετσι, για φορολογούμενο με ένα παιδί και εισόδημα έως 22.000 ευρώ τον χρόνο προκύπτουν ελαφρύνσεις από 10 έως και 480 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ προκύπτει ελάφρυνση από 250 έως και 960 ευρώ.
Για υψηλότερα εισοδήματα και πάλι προκύπτουν επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με δύο παιδιά και εισόδημα 22.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί οριακά με 30 ευρώ, ποσό το οποίο διευρύνεται στα 510 ευρώ λόγω έξτρα φόρων και απώλειας επιδομάτων για εισόδημα 30.000 ευρώ.

Το σχέδιο. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προβλέπεται η κατάργηση της προσαύξησης αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο.
Παράλληλα καταργούνται όλα τα επιδόματα που δικαιούνται σήμερα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και καθιερώνεται νέο μηνιαίο επίδομα τέκνων το οποίο είναι 40 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά, 50 ευρώ για τα δύο επόμενα και 60 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του τέταρτου. Το νέο επίδομα όμως συνοδεύεται και από εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα δικαιούνται ολόκληρο οικογένειες με ένα παιδί εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, τις 10.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά και τις 11.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά.
Στην περίπτωση ενός παιδιού, αν το εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 9.000 και 18.000 ευρώ καταβάλλονται τα δύο τρίτα του επιδόματος και αν κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 27.000 ευρώ το ένα τρίτο. Για υψηλότερα εισοδήματα το επίδομα κόβεται. Αντίστοιχα όρια προβλέπονται και για περισσότερα τέκνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...